Sinolytica Nyhedsbrevet #38 - Xi’s tredje præsidentperiode og kinesisk standup
前所未有的严峻挑战 - hidtil usete og alvorlige udfordringer
Kære læser
Den politiske sæson er for alvor blevet skudt i gang med De To Møder 两会, der allerede nu viser sig at være skelsættende.
Det er ikke mindst grundet Xi Jinpings 习近平 kontroversielle tredje regeringsperiode som Kinas præsident: hans tale i sidste uge, personudpegelserne under De To Møder, regeringsomstruktureringer (specielt oprettelsen af et data-bureau - læs med længere nede), forventningerne til økonomien og væksten, og indikationer vedrørende Taiwan-spørgsmålet.
Men, men - vi har ikke udelukkende politiske nyheder til dig i dette nyhedsbrev. Vi skal også kigge på en ny bølge af kinesiske kvindelige standuppere, og så er vi sindssygt glade for, at kunne introducere et helt nyt medlem af Sinolytica holdet:
EKSTRA!!! SINOLYTICA UDVIDER MED RESEARCH ASSISTENT
Nemlig Johan Riis Jeanniot!
Johan er tredjeårs bachelorstuderende ved London School of Economics and Political Science med speciale i International Politik og Kinesisk. Johan er i Taipei på udveksling ved National Taiwan Normal University. Udover at nørde Kina og kinesisk har han tidligere været medlem af det danske juniorlandshold i debat, og har siden 2019 arrangeret den største internationale debatturnering i Nordeuropa, Nordic Schools Debating Championship med gennemsnitlig 150 deltagere fra 25 lande.
Udover at arbejde på nyhedsbrevet, kommer han til at hjælpe Synolytica med at forbedre vores hjemmeside samt producere længere værker.
Vi glæder os meget til at arbejde sammen med Johan!
Lad os så kigge på nyhederne!
PEKINGOLOGI: DE TO MØDER - XIS KOMMENDE RETNING FOR KINA
Kontekst: Efter det 2. plenarmøde blev tonen sat for Folkekongressen i Beijing, der nu er overstået. Dette års To Møder er det vigtigste i mange år.
Kommentar: Fredag den 11. marts blev Xi Jinping enstemmigt genvalgt som både præsident og formand for den Centrale Militære Kommission 中央军委员会, med 2.952 stemmer. Ved tidligere afstemninger har der altid været et antal stemmer imod præsidenten, men disse indfandt sig ikke, da Xi cementerede sin magt med en kontroversiel tredje periode som landets præsident:
KILDE: Asiadata
I endnu en katten-efter-musen fejde mellem censorer og netbrugere er tallet “2952” blevet blokeret på Weibo 微博, fordi det kan bruges som en måde at vise kritik eller utilfredshed med genvælgelsen af Xi:
Den afgående premierminister, Li Keqiang 李克强, åbnede søndag 5. marts Den Nationale Folkekongres med en arbejdsrapport, hvor han fremlagde resultaterne under hans anden regeringsperiode og fastsatte vigtige mål for det næste år:
Det økonomiske vækstmål for 2023 kommer til at ligge på 5,0%, eftersom det ikke lykkedes at nå 5,5% sidste år. Flere iagttagere har diskuteret, hvad der ligger i dette tal, og selvom en vækst på 5,0% er meget højt i forhold til mange udviklingslande, signalerer det alligevel en tilgang til økonomien, der drejer sig om påpasselighed og stabilitet.
Om Taiwanspørgsmålet sagde Li, at Kina har:
Kæmpet resolut mod separatisme og modvirkede indblanding.
坚决开展反分裂、反干涉重大斗争
Det kinesisk militærbudget er blevet hævet til 7,2%, hvilket fik meget omtale i vestlige medier. I 2022 lå budgettet på 7,0%.
Li kaldte også håndteringen af corona epidemien for en “sejr”, hvilket ekkoede regeringens udmelding fra februar, hvor Kinas virushåndtering blev kaldt for et “mirakel for menneskeheden.” Dermed er tonen sat, og der kommer ikke til at ske nogen større kritik (eller efterkritik) af den kinesiske virusstrategi.
Li sagde ydermere, at Kina bør sigte mod at opbygge selvtillid inden for videnskab og teknologi; en sektor der skal forstærkes med flere økonomiske ressourcer, som en konsekvens af den tiltagende tech-og chipskrig med USA:
Offentlige udgifter til grundforskning vil fordobles i løbet af de næste fem år.
支持基础研究和应用基础研究,全国基础研究经费五年增长1倍
Xi holdt en mere brysk tale, hvor han anvendte et ukarakteristisk direkte ordvalg ved at nævne Vesten og USA i et verbalt angreb:
Vestlige lande – ledet af USA – har implementeret en omfattende indeslutning, omringning, og undertrykkelse af os, hvilket bringer hidtil usete og alvorlige udfordringer for vores lands udvikling.
以美国为首的西方国家对我实施了全方位的遏制、围堵、打压,给我国发展带来前所未有的严峻挑战.
Hvorfor gør Xi det nu? Det hænger bl.a. sammen med microchip-krigen, der for alvor brød ud i lys luge lige omkring den 20. partikongres sidste år. Her er Kina fortsat begrænset, og tiltagene på Folkekongressen handler i høj grad om at styrke halvlederindustrien.
Kinas udenrigsminister, Qín Gāng 秦刚, udsendte også en advarsel, hvori han udtalte, at:
Hvis USA ikke trykker på bremsen og fortsætter med at trille ned ad det forkerte spor, vil intet antal autoværn kunne forhindre det i at vælte, og helt sikkert være konflikt og konfrontation.
如果美方不踩刹车,继续沿着错误道路狂飙下去,再多的护栏也挡不住脱轨翻车,必然陷入冲突对抗
Wang Huning 王沪宁 står til at blive udnævnt som formand for den rådgivende forsamling, Det Kinesiske Folks Politisk Rådgivende Konference 中国人民政治协商会议(CPPCC), med “lille Hu”, Hu Chunhua 胡春华, som viceformand. Tilnavnet “lille Hu” stammer fra Hus tætte bånd til den forhenværende partisekretær og præsident, Hu Jintao 胡锦涛.
Wang Huning og Hu Chunhua.
Lederen og premierministeren - der har været forskellige dynamikker mellem partilederen og premierministeren gennem hele folkerepublikkens historie.
Læs tebladene: Det bliver interessant at følge udviklingen i toplederskabet. Umiddelbart kan det være risiko for, at Kinas ledere bliver ‘yes-men’ for Xi Jinping, der dermed vil modtage et fordrejet billede af landets reelle situation. Dette vil vise sig over det næste stykke tid - specielt med Li Qiangs rolle som den nye premierminister. Kongressen har med Xis magtkonsoliderings-streak fortsat fra partikongressen sidste år. Xi har sikret, at han fortsat sidder på de tre esser i den kinesiske magtkabale: Partisekretærrollen, præsidentembedet, og det militære lederskab. Nu er der også forlydender om, at Xi kan rejse til Moskva, så tidligt som i næste uge, ifølge Reuters.
Fladpandede spørgsmål:
Fra Manya Koetse på twitter der viser hvordan Liang Xiangyi 梁相宜 rullede øjnene af sin kollegas nemme spørgsmål til folkekongressen
En kinesisk journalists reaktion på et softball-spørgsmål i 2018 gik viralt, fordi det indkapslede mange netbrugeres følelser omkring de fladpandede spørgsmål, det er tilladt at stille Kinas ledere. Senere er journalisten blevet kendt under det lidet flatterende ‘Question-Asking Bitch’ 提问婊.
KINA GLOBALT: XIS NYE 24-TEGNS MANTRA - KINAS NYE UDENRIGSPOLITISKE PRINCIPPER
Kontekst: Ved De To Møder præsenterede Xi Jinping også en ny 24-tegns frase, der bl.a. afspejler de nye grundlæggende principper for kinesisk udenrigspolitik fremadrettet under Xi Jinping.
Kommentar: Som det bliver beskrevet, er det nye mantra endnu et brud med mange af de principper og tiltag, som forhenværende leder, Deng Xiaoping 邓小平, indførte:
I stormagtsrivaliseringen med USA er Kina nødt til at være mere proaktiv, stå fast på sine principper, og kæmpe for disse og Kinas position i Verden. Indenrigspolitisk skal Kina styrkes endnu mere for at kunne stå imod presset fra amerikanerne, men samtidigt gøre sin indflydelse gældende udenrigspolitisk.
Læs tebladene: Vi kommer uden tvivl til at se mere til den udenrigspolitiske side af 24-tegns frasen i den kommende tid. Man kan også se de direkte tråde til Kina og Xi Jinpings nye Global Security Initiative 全球安全倡议, hvis koncept blev præsenteret for nogle uger siden. Det er noget, vi bør følge meget tæt i både Danmark og Vesten, hvis vi ikke skal fejllæse Kinas geopolitiske ageren og risikere at sakke bagud.
KINA MÆGLER FRED MELLEM IRAN OG SAUDI-ARABIEN
Kontekst: Et klokkeklart eksempel på Kinas stigende geopolitiske indflydelse kom i denne uge, da Kina, som mægler, hjalp Iran og Saudi-Arabien med at genetablere diplomatiske forbindelser. Aftalen blev underskrevet og præsenteret i Beijing.
Kommentar: Det sidste år har der været diskussion om, hvorvidt Kina ville kunne agere fredsmægler i krigen i Ukraine. Det har kun de færreste taget seriøst, og Kinas seneste 12-punkts “fredsplan” har ikke givet anledning til yderligere optimisme. Men nu er det så lykkedes Kina at være succesfuld mægler i Mellemøsten mellem Iran og Saudi-Arabien, der ellers har haft et dårligt forhold til hinanden længe. Det er en kæmpe udenrigspolitisk skalp for Kina, og USA (og Europa) må stå på sidelinjen og se til.
Læs tebladene: Selvom aftalen i sig selv kun er et lille skridt i retningen for egentlig fred, og Iran og Saudi-Arabien stadig vil være regionale rivaler, udstiller det alligevel, at vi nu for alvor ser Kina folde sig ud som stormagt. Vi har tidligere beskrevet, at Xi Jinping har stort fokus på Mellemøsten, og det er meget sigende, at Kina nu også spiller en rolle som fredsmægler i regionen.Fra amerikansk side har man officielt nikket anerkende til de genoptaget forbindelser, men internt i Biden-administrationen er der dybe panderynkninger over den mindskende amerikanske indflydelsen i regionen og stigende kinesisk ditto.
SINOLYTICA KULTUR: DEN NYE BØLGE AF KVINDELIGE KINESISKE STANDUPPERE UDFORDRER STEREOTYPER
Kontekst: Standup begyndte, at komme til Kina for lidt over ti år siden, og er i de seneste år blevet mere og mere populært. Det har tidligere været en branche domineret af mænd, men nu kommer flere og flere kvinder til, der bruger genren til at udfordre stereotyper.
Kommentar: Standup i Kinas stigende popularitet, og tilstrømningen af kvinder, skyldes især TV-programmet Rock & Roast 脱口秀大会, hvor deltagerne konkurrerer med hinanden om at vinde. Programmet i Kina har fået markedet for standup til at vokse fra 98 mio. yuan (ca. det samme i danske kroner) i 2017 til 391 mio. yuan sidste år. Dog har showet modtaget en del kritik på det seneste for at være ude af takt med tiden.
Læs tebladene: At standup bliver mere populært i Kina kunne også ses ved årets store nytårsgalla tv-show, Chunwan 春节联欢晚会, hvor standup også var på programmet. De kvindelige standuppere udfordrer nogle af de lidt mere konservative opfattelser af kvinderollen i Kina, og nogle anses for at være vulgære. Det skal mændene i Kina dog nok forberede sig på vil fortsætte i takt med, at flere kinesiske kvinder bruger genren til at udtrykke dem selv og skabe forandringer.
NYT BUREAU FOR DATA BLIVER ETABLERET VED DE TO MØDER
Kontekst: Som følge af den større omstrukturering, der blev offentliggjort ved De To Møder, vil Kina få et nyt bureau, der skal stå for administrationen og udviklingen af, hvordan data bliver anvendt. Bureauet er et led i den offentlige omstrukturering for at gøre Kina mere konkurrencedygtig på tech-området. Det sker parallelt med en større omstrukturering af ministeriet for videnskab og teknologi. Specifikt kommer bureauet til at stå for data-infrastruktur, koordinering, integrationen, udviklingen samt brug af forskellige data ressourcer, det digitale Kina, samt den digitale økonomi. Målet med en centralisering her er at gøre processen mere effektive samt yderligere kontrol fra toppen.
Kommentar: Det nye bureau overtager diverse roller fra den Nationale Komite for Udvikling og Reform (NDRC) 发改委 og Kinas Cyberspace Administration 中华人民共和国国家互联网信息办公室, men vil blive drevet af NDRC, der står for de makroøkonomiske planer for Kina. At bureauet bliver underlagt NDRC tyder på, at lederskabet i Kina har den digitale udvikling for øje, og vil lægge reelle kræfter i at udvikle den digitale økonomi i Kina - staten tager altså en endnu mere central rolle i denne udvikling, frem for at lade firmaer lede slagets gang. Det tyder på, at placeringen under ledelse NDRC, i modsætning til Cyberspace Administrationen, også indikerer, at det nye bureau ikke vil blive en regelsættende enhed, men nærmere en institution, der udelukkende er fokuseret på at promovere og lede digitaliseringsprocessen i Kina.
Læs tebladene: At Kina vil konkurrere med USA på tech-området er intet nyt, dog er metoden for denne konkurrence nu indbygget i statsapparatet, som i partiet, ved oprettelsen af den Centrale Sci-Tech Kommission 中央科技委员会 som KKP enhed: Den cirkulære økonomi 循环经济 er name of the game for Kina. På Weibo var det dog spørgsmålet om datasikkerhed, frem for den digitale økonomi, der fik folk til tasterne:
Det vigtigste er at sikre databeskyttelse, dernæst kan man overveje, hvordan databrug kan designes og bruges
Andre udtrykker skepsis over for regeringens intentioner bag bureauet, med en slående historisk sammenligning:
I 1955 blev ministeriet for olie-industri grundlagt, men det blev opløst i 1988 og erstattet af ministeriet for energi, som så blev opløst i 1993 og erstattet af den nationale olievirksomhed…. Hvornår vil den nationale datavirksomhed blive grundlagt?
Alt i alt bliver det interessant at se, hvad bureauet egentlig får af opgaver, og hvorvidt det kommer til at påvirke den digitale udvikling i Kina. Specielt efter en række tech firmaer sidste år blev ramt af store bøder og bragt til at rette ind efter regeringens linje.
Koordination under De To Møder:
INTELLIGENTSIA TRACKER: HVORDAN KOMMER XIS ‘FÆLLES VELSTAND’ 共同富裕 POLITIK TIL AT SE UD?
Kontekst: Ovre på vores hjemmeside kan man finde en artikel, der takler to nye kinesiske artikler fra højstående akademikere, der hver kommer med deres bud på hvordan, Xi Jinpings fortsat uspecifikke, ‘Fælles Velstand’ politik kan implementeres. Et kort sammenkog kan læses her:
Kommentar: Fokus fra begge artikler er på at angribe ulighed mellem land og by. Foreslag fra begge akademikere er at gøre brug af inklusiv fians, stablisering af boligmarkedet, samt udvikling af sekundære og tertiære industrier, der er integreret med den primære produktion på landet. Specielt ved den sidste del er der fokus på at kultivere små, familieejede produktioner, frem for større virksomheder.
Læs Tebladene: ‘Fælles Velstand’ har altid været en lidt ukendt størrelse, der har skabt usikkerhed blandt specielt større virksomheder og de rige i Kina. Centralregeringen har gjort sit bedste for at mindske usikkerheden blandt firmaer, og begge artikler gør det klart, at kampen mod ulighed vil fokusere på at bringe de fattige op, frem for at presse de rige ned. Dog signalerer kaldet for inklusiv finans, der skal sørge for at flere har adgang til lån, og mindre spekulation i finanssektoren, at der stadig er større foranderinger på horisonten.
For at komme et spadestik dybere, skal I være meget velkommen til at læse den fulde artikel her.
MARKANT STIGNING I ANTAL AF PLA FLY OVER TAIWANS ADIZ
Kontekst: I februar måned brød 113 kinesiske PLA fly ind i den taiwanske Air Defence Identification Zone (ADIZ). Dette er en stigning på 61% siden Februar 2022, i sig selv et rekordsættende år for indflyvninger.
Kommentar: ADIZ er ikke nationalt luftrum, men nærmere et defineret område, hvor det er international norm at identificere sig selv og sine intentioner. Mangel på overholdelse leder typisk til indgriben over for AIDZ’ens ejere, som set i Taiwan, hvor taiwanske jagerfly eskorterer kinesiske kampfly i området.
Her ses optagelser fra Johan, taget i Tainan 台南 fra d. 3. marts, hvor jagerfly fløj sydpå, givetvis for at opsnappe nogle de 12 kinesiske fly og 4 skibe, der krydsede ind i Taiwans ADIZ den 3.)
Området er typisk selvdefineret, som set ved den egentlige taiwanesiske ADIZ, som dækker det meste af Fujian-provinsen 福建省, samt dele af Zhejiang- 浙江 og Jiangxi- 江西 provinserne:
(kort over d. 3. marts)
Læs tebladene: Sidste år var der gennemsnitlig 135 indflyvninger pr måned - hvis man ser bort fra August, hvor Nancy Pelosi besøgte Taiwan med rekord 446 associerede indflyvninger, var gennemsnittet for 2022 107 indflyvninger pr. måned. Januar og februar 2023 har allerede lagt et gennemsnit på 120 indflyvninger for 2023, en stigning, der ser ud til at fortsætte. I marts har der til dags dato været 69 indflyvninger i Taiwans ADIZ, med de fleste i den første uge af marts, givetvis som følge af de to møders afholdelse i Beijing. Dette kan dog også ses som et forsøg på at afværge Kevin McCarthy, USA's nye talsmand for Repræsentanternes Hus, fra at besøge Taiwan - kilder bekræftede den 6. marts, at mødet mellem Præsident Tsai Ing-wen 蔡英文 og McCarthy nu ser ud til at skulle finde sted i Californien.Oven i dette kommer den fortsatte styrkelse af det kinesiske militær. Det blev bekræftet ved slutningen af de to møder at Kinas militærbudget vil stige med 7.2%. Dette er som sagt tidligere ikke unormale tal for Kina, og i 2015 steg budgettet med hele 12.2%. I absolutte tal kan det dog mærkes, og Kinas budget er nu en fjerdedel af det amerikanske - dog skal det noteres, at Kina får mere for sine yuan end Amerika, og allerede i 2019 var de to militære på lige fod i relative tal. Taiwan har også selv forlænget sin værnepligt fra fire måneder til et år.
Det var alt, det kunne blive til i denne omgang. De To Møder er nu slut, Xis geopolitiske ambitioner kommer for alvor til udtryk, og rivaliseringen mellem USA og Kina er på det absolutte nulpunkt. Kort sagt: Vi er meget snart tilbage med mere Kina-nyt!
Vil du have mere Sinolytica? Så følg Casper og Mads på Twitter hvor vi løbende lægger nyhefjder op. Vi ligger også løbende artikler, blogs, og andet op på vores hjemmeside, sinolytica.dk.
Du kan også høre vores podcast, KinaNørderne, der ligger på alle populære podcast-platforme, følge os på LinkedIn, Facebook, og Instagram.Til næste gang: Har vi glemt noget? Eller har du feedback? Så skriv til os på sinolytica@gmail.com, og send os gerne tip om historier, vi skal have med i det næste nyhedsbrev.
Om Sinolytica
Sinolytica er lavet og drevet af Mads Vesterager Nielsen og Casper Wichmann, der begge har baggrund i Kinastudier fra Københavns Universitet.
Casper Wichmann er uddannet Sinolog (cand.mag i Kinastudier fra Københavns Universitet) med særligt fokus på kinesisk politik, sociale medier og tech. Han arbejder som daglig leder af Kina-tænketanken, ThinkChina, under Københavns Universitet, og optræder regelmæssigt i danske medier og kommenterer på anliggender vedrørende Kina.
Mads Vesterager Nielsen er specialist i kinesisk politik og samfundsforhold. Han har tidligere arbejdet som leder af det danske handelskammer i Beijing. Igennem mange års studier, arbejde og omfattende motorcykelrejser rundt i Kinas landområder, har Mads beskæftiget sig indgående med muligheder og udfordringer i forholdet mellem Vesten og Kina.
Har du brug for hjælp eller rådgivning? Vi hjælper gerne din virksomhed eller organisation med at blive klogere på Kina. Det kan være igennem foredrag, workshops, analyser, eller andet. Kontakt os på sinolytica@gmail.com for henvendelser.