Kære læser,
Det er vel en slags luksus, når der er FOR mange nyheder at vælge imellem til nyhedsbrevet! Sinolytica følger troligt med og afdækker historier, så du kan følge med i, hvad der sker i Kina, og vi har naturligvis udvalgt de saftigste lunser af nyhederne udelukkende til dig!
I sidste nyhedsbrev bragte vi historien om en ideologisk politisk kampagne på institutioner rundt omkring i Kina, og den historie har New York Times også bragt i løbet af denne uge, skrevet af den fænomenale Kina journalist Chris Buckley.
Det må være en af de første gange at Sinolytica er ude før NYT! 💪
Lad os nu kaste os over nyhederne!
NEVERENDING PANDEMI: Er Kinas virusåndtering ved at nå nedsmeltningspunktet?
Kontekst: Den kinesiske Nultolerance-politik over for covid-19 er kommet under massivt pres, efter at nedlukningen i Shanghai har ledt til mangel på mad og social urolighed.
Kommentar: Der florerer et hav af videoer og billeder lige nu af frustrerede borgere i Shanghai og politi og militær, der - også med vold - forsøger at opretholde den strenge nedlukning i byen. Protester mod nedlukningen er blevet delt vidt og bredt på både Weibo og WeChat, men shanghainesere er nu blevet advaret af regeringen, om ikke at dele materiale relateret til virusnedlukningen. Fredag den 8. april blev hashtagget #indkøb i Shanghai# #上海买菜# ydermere censureret bort. Kinesiske sociale medier flød over med appeller til de kinesiske myndigheder om at løsne den hårde nedlukning.
‘Et opråb uden lyd’ 无声的呐喊. Billede fra Weibo af et køleskab uden mad.
Størstedelen af disse beskeder er blevet fjernet eller censureret bort. I en besked fra en person under navnet Stormzhang, i Shanghai’s Pudong 浦东 distrikt, rettes der kritik af historierne i statsmedierne, der maler et rosenrødt billede af nedlukningen:Her til sidst vil jeg gerne sige,
at skulle en lignende katastrofe ske,
så stop venligst med blot at sende ‘positiv energi’ - giv plads til folkets nødråb, tak!
最后,我想说,
在任何灾难发生时,
请停止你的正能量,给求救信号让路,谢谢。
Læs tebladene: Xi Jinping og lederne i Beijing har givet de lokale ledere i Shanghai lov til at indføre målrettede lockdowns. Denne tilgang er gået fuldstændigt galt, og centralregeringen har mistet tålmodigheden med de lokale ledere. Sun Chunlan 孙春兰 er blevet sendt til Shanghai for at rette op på situationen. Sun blev også sendt til Wuhan 武汉 som repræsentant for centralregeringen i 2020. Håndteringen af udbruddet i Shanghai minder mere og mere om håndteringen i Wuhan, men mad manglen og presset på Kina’s virushåndtering sætter nu situationen i et helt andet lys. Sinolytica har snakket med kontakter i Kina der fortæller om beskeder, som cirkuleres udenfor Shanghai, der beskriver frygten for, at manglen på mad spreder sig, og bekymringer blandt almindelige kinesere om man kan klare sig igennem en hård isolationsnedlukning.
PEKINGOLOGI: Er Kina ved at udvikle en “tredje vej” i spørgsmålet om Ukraine?
Kontekst: Under Ruslands invasion af Ukraine er Kinas position blevet diskuteret i et dikotomisk forhold, som værende “for” eller “imod,” af vestlige statsledere og den internationale presse. Imidlertid ser det ikke kun ud til, at lederne i Beijing har konsolideret deres egen retning, men at man befæster det som en tredje vej. Denne holdning er, groft skitseret, at man 1) godt kan være imod krig, 2) forstå russiske bekymringer, 3) kritisere NATO for at være gået for langt, 4) handle med EU og 5) samarbejde med Ukraine på samme tid. Kina ser ikke dette som en balancegang længere - det er et standpunkt, man forsøger at samle andre nationer bag, specielt det globale syd.
Kommentar: Analytikere forsøger at udfritte detaljerne i forholdet mellem Kina og Rusland for at identificere de specifikke alignments og non-alignments. Her fokuserer bl.a. Igor Denisov på det, han kalder for “grænserne i partnerskabet uden grænser”, der ifølge ham går ud på, at Kina ikke er med på narrativet om afnazificering, og heller ikke anerkender udbryder-republikkerne i østukraine. Der er også andre tegn på en mere kompliceret international orden - i sidste uge lukkede kinesiske statsejede olieselskaber pludseligt projekter i Rusland, hvilket undrede mange iagttagere. Midt i det hele såede en historie om kinesiske cyberangreb på flere ukrainske regeringsorganisationer lige inden den russiske invasion igen tvivl om hvor dybt, der er koordineret med Moskva op til invasionen af Ukraine.
Læs tebladene: Krigen i Ukraine skader kinesiske interesser mere, end den gavner, og man er presset på flere fronter. At skulle håndtere Ukraine-spørgsmålet og nedlukningen i Shanghai er begge store sager, der skaber betydelige udfordringer for lederskabet i Beijing.
WEIBO WATCH: The Great Translation Movement 大翻译运动
Kontekst: En konto på Twitter kaldet The Great Translation Movement 大翻译运动官方推号 har sat sig for at oversætte kommentarspor på Weibo 微博 for at vise de nationalistiske sentimenter, der findes i de mørkeste afkroge på det sociale medie. På godt en måned har de samlet over 100.000 følgere. Flere kinesiske statsmedier kalder det et overlagt forsøg på at “oppiske anti-kinesisk stemning.“
Kommentar: Weibo er stærkt kontrolleret, og det betyder, at man ikke kan regne med at få et repræsentativt billede af almindelige kineseres holdninger blot ved at læse kommentarer. At læse kommentarsporene i de mere tvivlsomme afkroge af ethvert socialt medie giver langsomt anledning til at tvivle på menneskeheden - indtil man husker at mange slet ikke ytrer deres holdninger dér. Sådan er det også på Weibo.
Læs tebladene: Selv med moderne teknologi er der en dyb sproglig kløft mellem Kina og resten af verden. Derfor er der stadig brug for oversættelser og kontekst - det står vi endda selv for her på Sinolytica! Men selvom et hav af kommentarer kan være interessante for udenlandske læsere, og give en ide om kinesiske ultra-nationalistiske holdninger, så giver det ikke værktøjer til hvordan man navigerer Weibo. Som en iagttager konkluderede: “De forsøger at skille kornet fra høet, men ender med at vise os hele høstakken.”
Kaffepause - Qingming i en coronatid
Tirsdag startede den kinesiske Qingming-festival 清明节. Her ærer man sine afdøde slægtninge, fejer deres gravsteder, og ofrer til dem. Qingming blev en officiel offentlig helligdag i Kina i 2008. I år besværliggøres alt dog grundet corona, der gør det svært at samles, grundet nedlukninger og restriktioner. Men som med andre tilfælde i Kina, kommer teknologien til undsætning:
People normally travel to family grave sites for Ching Ming. But China’s zero-Covid strategy has led to strict travel restrictions and mass lockdowns.Sinolytica Biz: Kina overtager britisk microchip-fabrik uden den store opmærksomhed
Kontekst: Mens der i sidste uge var stort fokus på det ventede topmøde mellem Kina og EU, har Kina været på opkøb i halvlederindustrien i Storbritannien. Det er et hollandsk datterselskab af en kinesisk teknologivirksomhed, Wingtech, som har overtaget britiske Newport Wafer Fab. Det har de britiske myndigheder netop godkendt, da man ikke fandt tilstrækkelig stor sikkerhedsrisiko ved opkøbet.
Kommentar: Handelskrigen mellem USA og Kina samt coronapandemien har betydet, at der er global mangel på halvledere, som i dag er hjertet i den digitale økonomi. Microchips er i dag en essentiel komponent i digitale og elektriske apparater, så manglen skaber problemer. Blandt andet blev Huawei ramt af amerikanske sanktioner, der gjorde det næsten umuligt for IT-giganten, at få amerikansk producerede microchips. I Kina forsøger man intenst at blive selvforsynende inden for produktion af højteknologiske halvledere, men det er stadigvæk en udfordring. Derfor kan et opkøb som dette være med til at hjælpe Kina på den lange bane.
Læs tebladene: Det store tech-kapløb mellem USA og Kina er i fuld gang, og Europa er også en del af det. Vores fremtidige samfund bliver kun endnu mere digitalt, hvilket betyder, at man skal kunne sikre sig forsyning af microchips af nyeste og højeste kvalitet. Både EU og USA vil gå langt for at beskytte sig imod, at kineserne ikke får fordele, når det gælder halvlederindustrien, og man vil for alt i verden undgå industrispionage. Samtidig står Rusland også klar med åbne arme til at købe kinesiske halvledere, men her har både EU og USA advaret imod hårde sanktioner mod de kinesiske producenter, hvis de sælger til Rusland. Kinesiske datterselskaber og overtagelser, som denne, kan derfor også give Kina bedre muligheder for at sælge sine halvledere i fremtiden.
Sinolytica Tech: Kinas sundheds-app - Når algoritmen styrer dit liv og bestemmer din frihed
Kontekst: Hvor vi i Danmark har sagt farvel til vaccinepas og tilhørende app, så er “sundhedskoden” 健康码 stadig et yderst vigtigt værktøj for de kinesiske myndigheder i kampen mod corona. I en del apps afgør de tre farvekoder - rød, gul og grøn - din corona-status og dermed din bevægelsesfrihed i samfundet. Men en del kinesere er nu begyndt at brokke sig over, at sundhedskoden viser en forkert status, der dermed uberettiget begrænser deres frihed.
Kommentar: Kina var langt foran os i Danmark, da det kom til corona-apps, som muliggjorde en gradvis genåbning af samfundet. I Danmark er de fleste af os dog nok glade for, at vi ikke længere skal vise et gyldigt coronapas for at kunne køre med regionaltog eller gå på restaurant. Situationen med corona er som bekendt anderledes i Kina, hvor myndighederne nu slås med stigende covid-tilfælde, der truer både økonomi, sundhedssektor og ikke mindst kinesernes tålmodighed. Hvor vi i Danmark kun havde én coronapas-app, så har Kina flere forskellige apps, der er specifikke for hver by eller provins. Så selv om algoritmerne på de forskellige apps ligner hinanden, så bestemmer hver individuel lokalregering, hvor strikse de vil være i forhold til at implementere information og data. F.eks. hvor længe du skal have været tæt på en person for at tælle som nærkontakt, hvilket kan påvirke status i sundhedskoden. Det er disse rigide systemer, regler og tolkninger, som kinesere kan blive fanget i, hvilket bidrager til den voksende utilfredshed.
Læs tebladene: På trods af, at Xi Jinping har lavet en markant re-centralisering af magten tilbage til Beijing, er Kina stadigvæk et fragmenteret politisk system. Selvom teknologien har gjort det nemmere, kan der være lang vej fra en lokalregering til Beijing. Mange i Danmark har en tendens til at overse denne fragmentering, som i dette tilfælde er med til at forklare, hvorfor der kan være så meget bøvl med de forskellige sundhedskode-apps og borgernes brug af dem. Men da de stadigvæk er så vigtigt et værktøj for myndighederne, bliver de nok ikke fjernet foreløbigt. Især også da karrieren står på spil for de lokale kadre, hvis tilfælde ikke bliver rapporteret i tide og smitten løber løbsk. Samtidig er kineserne også pragmatiske og en smule anarkistiske, så folk hjælper også hinanden med at omgås gule og røde sundhedskoder, samt hvordan kan man få omstødt en forkert kode.
Sinolytica Hong Kong: Hård negl vil afløse Carrie Lam som Hong Kongs leder
Kontekst: Hong Kongs nuværende leder, Carrie Lam, har sagt, at hun ikke genopstiller. En af kandidaterne til at tage over efter Lam er John Lee: En hård negl, der har en fortid i Hong Kongs sikkerhedstjeneste, og som spillede en stor rolle i at få slået urolighederne ned under demonstrationerne i 2019.
Kommentar: De sidste tre år har ikke været nemme for Hong Kong. Pro-demokrati bevægelsen har kæmpet en hård kamp for at bevare Hong Kongs autonomi og de rettigheder som er sikret i byens grundlov, Hong Kong Basic Law 香港基本法, og har siden været hårdt ramt af corona og nedlukninger. Beijings tålmodighed med Hong Kong og protesterne slap op og man indførte den nye nationale sikkerhedslovgivning, der kun har givet ytrings-, presse- og forsamlingsfrihed sværere kår, samt så godt som slået opposition og pro-demokratibevægelsen ihjel. Selvom Carrie Lam nu går af, så er der intet, som tyder på mere frihed for Hong Kong.
Læs tebladene: Det er nu ikke fordi, at Carrie Lam har været særlig blødsøden, men styret i Beijing vil ikke blive kede af at få en mere erfaren og hårdere person til at styre Hong Kong. Beijing har altid valgt sin egen kandidat til at lede Hong Kongs bystyre, men man har alligevel strammet reglerne for nyligt, så man kan være helt sikker på, at Beijing får en tro støtte. John Lees hårde sikkerhedsmæssige linje er kendt, og den vil partiet uden tvivl gerne have fortsætter. Fra Beijings side skal der ikke tages nogle chancer. Slet ikke i et politisk følsomt år med den 20. Partikongres, der venter i slutningen af efteråret i år.
Vil du have mere Sinolytica? Så følg Casper og Mads på Twitter hvor vi løbende lægger nyheder op.
Til næste gang: Har vi glemt noget? Eller har du feedback? Så skriv til os på sinolytica@gmail.com, og send os gerne tip om historier, vi skal have med i det næste nyhedsbrev.
Sinolytica er lavet og drevet af: Mads Vesterager Nielsen og Casper Wichmann.