Kære læser,
Onsdag var det præcist et år siden, at vi gik i luften med det allerførste Sinolytica nyhedsbrev - time sure flies when you’re having fun!
Vi vil gerne sige en stor tak til alle vores læsere, for at have taget så godt imod foretagendet og for at hjælpe os godt på vej det første år.
I den anledning skal I selvfølgelig ikke snydes for en hurtig omgang Kina-nyt for at markere vores fødselsdag. De To Møder 两会 - som består af Den Nationale Folkekongres 中华人民共和国全国人民代表大会 og Det Kinesiske Folks Politiske Rådgivende Konference 中国人民政治协商会议 - starter den 4. marts. Her kan vi forvente os nye mål for den økonomiske vækst, besættelse af regeringsposter og meget andet.
Startskuddet til den politiske sæson i Kina lyder, så lad os komme ned i nyhederne!
PEKINGOLOGI: XI HAR FOKUS PÅ ØKONOMISK STABILITET OG TEKNOLOGISK SELVFORSYNING
Kontekst: Partikongressen er på afstand, og Xi Jinping 习近平 har sat sit hold. Nu vil fokus for Xi være de mere langsigtede mål, der blandt andet betyder større fokus på økonomisk stabilitet, og et Kina, der er selvforsynende inden for en række teknologiske områder.
Kommentar: Faste læsere vil ikke blive den mindste smule overraskede over det faktum, at Xi Jinping vil have fokus på at få skabt stabilitet i økonomien og gang i vækstkedlerne igen, samt endnu større fokus på at få gjort Kina mere selvforsynende på en række teknologiske områder.
Læs tebladene: Det store gamble for Xi bliver afhængigheden af Vesten og vestlige virksomheder, når det kommer til både økonomi og teknologi. Hvis det viser sig, at Kina eksporterer våben til Rusland, vil EU næppe have andet valg end at indføre økonomiske sanktioner over for Kina sammen med USA. Det vil gå hårdt ud over den kinesiske økonomi. Vi har også tidligere beskrevet, at Kina bliver hårdt presset på microchips af amerikanerne. Kina er afhængige af højteknologiske chips, hvis man skal kunne nå i mål med sine teknologiske ambitioner i sidste ende også økonomiske mål. Det store spørgsmål er derfor, om Xi vil gamble med at miste EU, som en vigtig handelspartner?
DE TO MØDER 两会 ER UNDER OPSEJLING
Kontekst: De To Møder er Kinas vigtigste årlige politiske samling, starter denne weekend den 4. marts og varer to uger frem. Dette år er mødet ekstra vigtigt, fordi det kommer efter partikongressen i efteråret, hvilket betyder, at flere vigtige statsposter skal besættes; herunder premierministerposten og flere topregeringsposter.
Kommentar: I 2018, få måneder efter den 19. partikongres i 2017, blev en stor omstrukturering af det kinesiske bureaukrati og topministerier gennemført. Der kommer ligeledes til at være omstruktureringer af statsapparatet efter dette års To Møder, men det er uklart, hvor omfattende de bliver. Men vi kan allerede nu se, at mange nøgleinstitutioner under statsrådet bliver underlagt partiets kontrol:
Læs tebladene: Ved sidste års To Møder var det mest markante, at premierminister Li Keqiang 李克强 nævnte, at det netop satte økonomiske vækstmål på 5,5% ville “kræve en hård indsats.” Det nåede den kinesiske økonomi heller ikke - væksten endte på 3,0 % i 2022 (8,4% i 2021).
Tidligere økonomiske vækstmål ved De To Møder. KILDE: ING
Forud for møderne her i 2023 ser det tværtimod ud som om, at der denne gang er godt gang i den, og der er flere interessante ting at holde øje med:
Premierministeren: Det forventes, at Li Qiang 李强 bliver kinesisk premierminister. Li Qiang, der i øjeblikket er nummer 2 i kommunistpartiet, er frontløberen til at efterfølge Li Keqiang, der forlod den stående komite ved partikongressen, som leder af statsrådet - kabinettet der fører tilsyn med centrale regeringsdepartementer og den kinesiske centralbank.
Nøgleposter: Ding Xuexiang 丁薛祥, He Lifeng 何立峰, Zhang Guoqing 张国清 og Liu Guozhong 刘国忠 står til at blive vicepremierministre. Derudover holder iagttagere øje med, hvem der får økonomiske nøgleporteføljer, der både har indflydelse på statsbudgetterne og vilkårene for udenlandske virksomheder på det kinesiske marked.
Omstruktureringer af statsapparatet: Grundlæggende indvarsles der ændringer i parti-statsstrukturen, hvor tendensen med, at partiet får mere magt fortsætter. Derfor ser de nye reformer og omstruktureringer af statsapparatet ud til at have til hensigt at styrke partiets magt over policy udformning (big surprise!). Spørgsmålet er, hvor dybt disse ændringer kommer til at gå. I 2018 blev helt nye ministerier skabt, og dele af bureaukratiet blev sløjfet. Vi kan blive overrasket, men umiddelbart ser det ikke ud til at gå så vidt. Der er dog alligevel indikationer på, at specielt videnskabs-, teknologi-, og innovationssystemet skal igennem en omgang reform og omstrukturering:
Økonomisk vækstmål: Det økonomiske vækstmål skal fastsættes, og det kommer efter alt at dømme til at ligge mellem 5-6%. Efter et nyligt møde i det 24-mand store politbureau, er økonomisk vækst tilbage som et vigtigt mål ned gennem det kinesiske politiske system. Det sker på trods af, at man i en årrække er gået væk fra et enøjet fokus på BNP-vækst.
Policy agenda for 2023: Det kommer nok ikke som en overraskelse, at 2023 skal handle om den kinesiske økonomi, men som vi har nævnt, er listen med både udfordringer og politiske fokusområder lang. Efter De To Møder bør vi vide mere om, hvor den kinesiske regering agter at sætte ind i det kommende år.
Avisen South China Morning Post laver en serie af artikler op mod, under, og efter De To Møder, der belyser flere aspekter af møderne over de næste to uger. Giv den et kig - ellers holder vi dig selvfølgelig opdateret!
KINAS KOMMENDE FORSVARSMINISTER
Kontekst: General Li Shangfu 李尚福 forventes at blive Kinas kommende forsvarsminister. Han er ingeniør og har tætte bånd til Kinas militære rumvirksomheder.
Kommentar: Det er især Li Shangfus baggrund og kvalifikationer som luftfartsekspert, samt værende en tro, rød partimand, der vil placere ham i rollen som Kinas forsvarsminister. Han har været leder af Xichang Satellitaffyringscenteret 西昌卫星发射中心. Her var Li ansvarlig for affyringen af flere rumraketter bl.a. Chang’e 2 månesonden.
Læs tebladene: Xi Jinping prioriterer luftfartsteknologi meget højt. Det afspejler sig både i sammensætningen af politbureauet, hvor mange luftfartsingeniører blev forfremmet, hvilket nogen har kaldt the aerospace gang. Det viser sig dog også i det kinesiske militær, hvor der ligeledes - og nok ikke særligt overraskende - er stor fokus på luftfartsteknologi. Således giver det også fin mening, at Li Shangfu bliver den kommende forsvarsminister. Hans baggrund vil give ham den fornødne pondus til at kunne promovere militærets teknologiske moderniserings dagsorden. Dette er selvfølgelig også særligt i en tid med øget rivalisering med USA og skarpt fokus på Taiwan. Her bliver en styrkelse og udvikling af kinesisk luftfartsteknologi og udstyr afgørende.
WEIBO WATCH: PÅ TRODS AF BLØDERE TONER FRA KINESISKE TALSPERSONER FORTSÆTTER ONLINE “FANKULTUR”
Kontekst: Det kinesiske udenrigsministerium er ofte i centrum af nyheder om Kina i udlandet, grundet talspersonernes bryske kommentarer. På det det kinesiske internet er der dog helt andre toner. Her har kinas nuværende talsperson for udenrigsministeriet Wang Wenbin 汪文斌 flere fangrupper på Weibo 微博. Det er et fænomen, der stammer tilbage fra 2017, hvor udtrykket Diplomat Drømmehold 外交天团, der refererer til flere prominente medlemmer af udenrigsministeriet, begyndte at trende på kinesiske sociale medier. Wang Wenbin tog over som talsmand efter Zhao Lijian 赵立坚, der, som vi dækkede i KinaNørderne, overraskende blev skiftet ud for lidt over en måned siden, givetvis som led i en charmeoffensiv fra kinesisk side.
Kommentar: Udviklingen af talspersonernes fanskare har været tæt knyttet til Ulvekriger-diplomatiet, og det har længe været antaget, at den primære modtagergruppe af de eksplosive anklager, samt forsvar af Kinas handlinger på Twitter, primært er nationalisterne i Kina. Selvom Wang Wenbin anses som en mere raffineret og rolig stemme - på trods af ballon-episoden, som blev beskrevet som 100 procent hysteri af Wang - har den generelt blødere tone ikke skubbet den kinesiske fanskare bort.
Læs tebladene: Specielt når det kommer til talspersoner i udenrigsministeriet, er det ikke deres aggressive svar til journalister, men nærmere humaniserende fejl og sjove øjeblikke, der er de mest populære blandt fans. Kommentarer til Wang inkluderer også blødere hilsner som denne i anledning af Wangs første år som primær talsperson for udenrigsministeriet:
I år har du hele tiden haft travlt, Onkel Wang, du arbejder hårdt. Ønsker dig godt helbred! Lykke til hele familien! Alt det bedste!
这个年您无时无刻不在忙碌,汪叔您辛苦了,愿您身体健康!阖家幸福!万事顺遂!
Som vi dækkede i sidste uges nyhedsbrev, er der givetvis appetit i Kina for mere moderate holdninger, når det kommer til udenrigspolitik. Det kan tænkes, at Wangs vedvarende fanskare er endnu et udtryk for dette.
BIDEN ADMINISTRATIONEN GIVER ALLE FØDERALE ANSATTE 30 DAGE TIL AT SLETTE TIKTOK
Kontekst: Alle dele af den føderale regering i USA har 30 dage til at sikre, at ansatte ikke gør brug af det kinesiske medie TikTok på arbejdstelefoner eller tablets. Ordren vil bringe alle dele af den amerikanske regering på linje med en ny lov, der blev indført i December. Dette skete på trods af udtalelser fra talsperson Mao Ning 毛宁, der kritiserede ordren som værende et udtryk for mangel på selvtillid fra amerikansk side, samt et forsøg på at undertrykke en app, fordi den er udenlandsk og populær. Dette perspektiv blev gengivet i den nationalistiske avis Global Times 环球时报, der påstod, at forbuddet er et forsøg på protektionisme fra USA's side.
Kommentar: På trods af de hårde ord, blev kritikken ikke vel modtaget i Kina, der selvfølgelig selv har perfektioneret kunsten af at bandlyse apps. Dobbeltmoralen var mange kinesere hurtige til at påpege på sociale medier, og en tråd af værdige eksempler kan findes her:
TikToks fremtid i USA, og bredere set i Vesten, ser usikker ud. Repræsentanternes Hus vil snart stemme om en lov, der vil gøre det muligt for præsidenten at forbyde TikTok på nationalt plan. Det prøvede USAs forhenværende præsident, Donald Trump, tilbage i 2020, men det blev ultimativt blokeret af domstolene, og senere rullet tilbage af Joe Biden i 2021. Samtidig har vi set EU forbyde brug af TikTok på arbejdstelefoner i bl.a. EU-Kommissionen og EU-Parlamentet. Herhjemme sker der nærmest en lavine af forbud mod TikTok.
Læs tebladene: Debatten omkring TikTok som en trussel har især fået vind i sejlene grundet en serie møgsager om overvågning af journalister og censur af kinakritisk- og LGBTQ+-indhold fra TikTok selv. Der er bestemt sund fornuft i at beskytte, hvilke apps der er tilgængelige på arbejdstelefoner for personer i vigtige embeder, som f.eks. danske politikere og ministre. Lige nu er der dog en del, som vil kræve TikTok fuldstændig forbudt i Danmark, og andre opfordrer alle til at slette appen. Men for den almindelige befolkning bør man nok i stedet oplyse alle omkring, det digitale aftryk man sætter sig ved brug af den type apps, hvordan indhold kurateres og prioriteres, samt hvordan appen kan misbruge til større politiske mål, som f.eks. misinformation.
Det var alt, vi havde valgt at bage ind i vores nyheds-fødselsdagskage til jer! Vi håber, at I også vil læse med mange år endnu! De To Møder skal vi naturligvis nok holde jer opdateret omkring, så vi er stærkt tilbage inden længe!
Vil du have mere Sinolytica? Så følg Casper og Mads på Twitter hvor vi løbende lægger nyhefjder op. Vi ligger også løbende artikler, blogs, og andet op på vores hjemmeside, sinolytica.dk. Du kan også høre vores podcast, KinaNørderne, der ligger på alle populære podcast-platforme, følge os på LinkedIn, Facebook, og Instagram.
Til næste gang: Har vi glemt noget? Eller har du feedback? Så skriv til os på sinolytica@gmail.com, og send os gerne tip om historier, vi skal have med i det næste nyhedsbrev.
Om Sinolytica
Sinolytica er lavet og drevet af Mads Vesterager Nielsen og Casper Wichmann, der begge har baggrund i Kinastudier fra Københavns Universitet.
Casper Wichmann er uddannet Sinolog (cand.mag i Kinastudier fra Københavns Universitet) med særligt fokus på kinesisk politik, sociale medier og tech. Han arbejder som daglig leder af Kina-tænketanken, ThinkChina, under Københavns Universitet, og optræder regelmæssigt i danske medier og kommenterer på anliggender vedrørende Kina.
Mads Vesterager Nielsen er specialist i kinesisk politik og samfundsforhold. Han har tidligere besat stillingen som leder af det danske handelskammer i Beijing. Igennem mange års studier, arbejde og omfattende motorcykelrejser rundt i Kinas landområder, har han beskæftiget sig indgående med muligheder og udfordringer i forholdet mellem Vesten og Kina.
Har du brug for hjælp eller rådgivning? Vi hjælper gerne din virksomhed eller organisation med at blive klogere på Kina. Det kan være igennem foredrag, workshops, analyser, eller andet. Kontakt os på sinolytica@gmail.com for henvendelser.